torstai 5. joulukuuta 2013

HERKULLINEN BURGUNDINPATA


Suussa sulavaa, höyryävän kuumaa, punaviinikastikkeessa kypsynyttä lihaa ja kasviksia...
 
Pataruoat on helppoja tehdä, sillä ruoka valmistuu uunissa ihan itsekseen. Hyvän pataruoan salaisuus on haudutus. Odottelen mielelläni padan kypsymistä useammankin tunnin ja sillä välin voi tehdä vaikka ulkona lenkin tai kämpän siivouksen!

Burgundinpata tarvitsee vähän enemmän vaivannäköä muutaman pannulla pyöräyttämis-vaiheen takia, mutta se palkitaan ruoan maussa. Tätä kannattaa ehdottomasti kokeilla! Tällä reseptillä valmistettua burgundinpataa tuli tarjoiltua siis viime viikonlopun pikkujouluissa kotonamme.



 
BURGUNDINPATA (n.8 hengelle)

n. 1 kg naudan lihaa (sisäpaistia/paahtopaistia)
0,5 dl gluteenittomia jauhoja tai vehnäjauhoja
1 tl mustapippuria
2 tl suolaa

2 pkt pekonia
3 porkkanaa
pala juuriselleriä
5 shalottisipulia
1 prk tomaattipyrettä
sokeria
0,5 dl konjakkia
7 dl punaviiniä
1 lihaliemikuutio
2 dl kiehuvaa vettä
3 laakerinlehteä
tuoreita yrttejä maun mukaan


Pidä lihaa huoneenlämmössä tunnin verran ennen pilkkomista reiluiksi kuutioiksi. 
Sekoita jauho, mustapippuri ja suola ja pyörittele lihapalat jauho-mausteseoksessa. 
Kuutioi porkkanat, sipulit ja selleri.

Siivuta pekoni ja paista puolet siitä öljy-voiseoksessa pannulla. 
Kun pekoni on saanut väriä, lisää kasvikset. 
Kun ne ovat saaneet väriä, lisää pyre ja ripaus sokeria. 
Lisää pannulle puolet konjakista ja n. 1 dl punaviiniä. 
Anna hautua hetki ja lisää lihaliemikuutio ja 1 dl vettä. 
Kaada seos pataan. 

Paista toinen puoli pekonista ja lisää jauhotetut lihapalat pannulle. 
(iso lihamäärä kannattaa paistaa parissa erässä)
Paista pinnat nopeasti kiinni ja lisää lihat ja pekonit pataan. 
Laita pannulle loput konjakista, loput punaviinistä ja tilkka kiehuvaa vettä. 
Sekoita nesteeseen pannun maut ja kaada pataan. 
Pyöräytä ainekset padassa keskenään.
Lisää laakerinlehdet ja tuoreet yrtit. 
(Itse pidän timjamista kovasti!)

Kypsennä ensimmäiset 30 minuuttia uunissa 250C. 
Sekoita ja pudota tämän jälkeen lämpö 125C. Anna hautua pari-kolme tuntia.


Itse käytän mummini vanhaa Römertopfin savipataa ja ennen käyttöönottoa pidän sitä veden alla tiskialtaassa vartin verran. Savi on huokoista matskua ja on hyvä antaa sen lillua vedessä ja imeä itseensä kosteutta. Savipatahan laitetaan myös AINA kylmään uuniin. Sitä ei myöskään saa laittaa astianpesukoneeseen ja itse pesen sen aina vain vedellä. Savi myös imee herkästi itseensä hajuja ja makuja, joten jos padassa kypsentää esim. kalaa, ei kannata kypsentää siinä enää muita kuin kalaruokia.



























Oi nam! Ihan taivaallisen hyvää, vaikka itse teinkin! :)



Onpa ihanaa, että on pitkä viikonloppu! Tänään istumme iltaa ystävien luona, Itsenäisyyspäivä vietetään rauhassa kotona parit kynttilät klo 18 sytyttäen. Vien kynttilän myös vaarin haudalle, sillä hänen ja tuhansien muiden vaarien ansiosta olemme itsenäisiä tänä päivänä. Sunnuntaina sitten hoidetaan lahja-asiat pakettiin kirjaimellisesti, kun lähdemme suorittamaan jouluostoksia.

Onko teillä Itsenäisyyspäivään kuuluvia perinteitä?


Blondi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, kun jätät kommenttia blogiini :)